Ontdek de magie van jouw bedrijf met een oorsprong en conversieverhaal.

Storytelling is waar het bij online marketing om gaat. Nu denk je misschien wel duh, dat is niet echt mindblowing 🤯, maar het weten en het toepassen zijn twee verschillende dingen. In deze blogpost neem ik je mee in twee krachtige tools voor storytelling: namelijk jouw oorsprong en conversieverhaal. 

Ik vertel je wat het verschil is tussen deze twee én hoe je ze kunt toepassen om ook jouw storytelling weer naar een hoger niveau te tillen. 

De transformerende kracht van merkverhalen

Nu is het vertellen van verhalen natuurlijk al zo oud als de mensheid zelf. We gebruiken het om tradities door te geven, kennis te delen en ons verbonden te voelen. Dus als jij jouw merk menselijk wil maken (en dat wil je, want mensen doen zaken met mensen 😏) is het belangrijk dat jouw merk deze belangrijke menselijke skill ook onder de knie krijgt. 

Zo krijg je een betere verbinding met je publiek en heb je ook voor jezelf een duidelijke koers voor je bedrijf en je marketing. Want als jij weet hoe jij je positioneert, dan weet je ook wat wel en niet bij jouw past. Daarnaast zorgt een stevig merkverhaal voor een herkenbaar merk dat wordt onthouden. Want als mensen met je kunnen verbinden, vinden ze het ook makkelijker om je te onthouden. 

De rol van het oorsprongsverhaal in je merkstrategie 

Goed, verhalen vertellen is dus een krachtig instrument. Maar hoe ziet dat eruit als je het toepast op je merk? Daar komt het concept van oorsprongsverhalen om de hoek kijken. 

Een oorsprongverhaal is het DNA van je merk. Ze geven je (toekomstige) klanten inzicht in waarom je begonnen bent, waar je voor staat en waarom je doet wat je doet. Ze helpen je een diepere verbinding met je doelgroep te creëren, vertrouwen en begrip op te bouwen. Kortom, oorsprongsverhalen vormen het hart van de identiteit van je merk.

Ook gaat een oorsprongverhaal terug naar de wortels van je bedrijf en geeft daarmee antwoord op de vraag “waarom bestaat dit bedrijf?”. 

En het gaat daarmee niet om een chronologisch verslag van hoe jij je bedrijf hebt opgebouwd, dat is misschien voor jou wel interessant. Maar voor je potentiele klanten is het veel interessanter om te weten wat de diepere motivaties zijn achter de oprichting van jouw bedrijf. 

Het gaat niet alleen om wat je doet, maar vooral waarom je het doet – de drijvende kracht die je in de zakenwereld heeft gebracht en die nog steeds je merk begeleidt.

Elke superheld heeft zo zijn origin story. En die zijn zo krachtig dat er hele films aan worden besteed 😉. Hetzelfde geldt voor jouw bedrijf. Er is een reden waarom jij doet wat je doet, en dat verhaal is het waard om te vertellen! 

Een oorsprongsverhaal kan inzicht geven in het doel van je merk en je publiek laten begrijpen dat jouw merk niet zomaar een ander gezicht in de menigte is. Door je reis, de obstakels die je hebt overwonnen, de mijlpalen die je hebt bereikt en de ethos die je hebt ontwikkeld te delen, laat je jouw klanten zien dat er meer achter je merk zit dan alleen een product of een dienst. Er zit een hart, een ziel en een reden van bestaan in.

In merkstrategie is het creëren van een boeiend oorsprongsverhaal een manier om op een dieper niveau verbinding te maken met je publiek. Het helpt een stevige basis van vertrouwen en loyaliteit te leggen. 

Oké en een conversieverhaal dan?

Nadat we de wortels van je merk hebben verkend met het oorsprongsverhaal, verleggen we onze focus naar het heden en de toekomst – dat is het rijk van jouw conversieverhaal. 

Een conversieverhaal laat zien waar je merk naartoe gaat, net zoals het oorsprongsverhaal laat zien waar je merk vandaan komt. Bij BMD Media zien we conversieverhalen als de evolutie van je merk. Ze gaan over de reis die je merk heeft afgelegd, de lessen die je hebt geleerd, de koerswijzigingen die je hebt gemaakt en de waarden die je hebt verfijnd. Ze tonen hoe je merk is gegroeid, volwassen is geworden en zich heeft aangepast om je publiek nog beter van dienst te kunnen zijn.

Het is eigenlijk de laatste stap op de “over ons” pagina, de laatste stap in je verhaal. Die ervoor zorgt dat klanten snappen waarom je met de visie die je hebt nu staat waar je staat. Het onderstreept zo de menselijkheid én de expertstatus die jij hebt als professional.

Conversie verhalen gaan ook over je klanten

Als we kijken naar je dienstverlening of je producten dan zijn conversieverhalen de verhalen die specifiek de transformatie die je klanten ondergaan wanneer ze in contact komen met jouw producten of diensten. 

Dit is geen lineair ‘voor en na’-moment, maar een dynamisch, doorlopend verhaal van groei, transformatie en positieve verandering. Een conversieverhaal brengt de belofte van je merk tot leven. Het is de benadering van ‘show, don’t tell’ om de waarde die je merk biedt te demonstreren. In plaats van te beweren dat jouw product het beste is, lever je tastbaar bewijs door middel van de ervaringen van je klanten. Dit maakt het een essentieel onderdeel van je merkpositioneringsstrategie.

In essentie draait een conversieverhaal om jouw klanten. Het gaat om hun reis, hun transformatie en hun ‘aha!’-moment. Het draait om het vinden van een oplossing voor een probleem waar ze mee worstelden, het ervaren van een positieve verandering en het enthousiast worden over jouw merk. Het creëren van overtuigende conversieverhalen vereist een goed begrip van je publiek. Je moet weten tegen welke uitdagingen ze aanlopen, wat hun verlangens en aspiraties zijn. Dit stelt je in staat om verhalen te creëren die emotioneel resoneert en ervoor zorgt dat ze zich meer betrokken voelen bij jouw merk.

In het ontwerpproces van je merkidentiteit zijn conversieverhalen een fantastisch instrument om de effectiviteit van je product of dienst te benadrukken. Ze tonen echte voorbeelden van het nakomen van de belofte van jouw merk en het creëren van blijvende impact. Bovendien geef je door te focussen op de transformatie van je klanten een overtuigende reden voor potentiële klanten om deel uit te maken van het verhaal van jouw merk.

Het contrast en de impact

Dus, hoe beïnvloeden deze verhalen de positionering van jouw merk? Nou, terwijl het oorsprongsverhaal vertrouwen opbouwt door je publiek te laten begrijpen wie je bent, bouwt het conversieverhaal vertrouwen op door te laten zien dat jouw merk kan waarmaken wat het belooft. In simpele bewoordingen: het oorsprongsverhaal geeft je de kans om beloftes te doen op basis van je verleden, en het conversieverhaal is waar je jouw superkrachten toont door die beloftes waar te maken.

Kort samengevat:

Oorsprongsverhalen: Geven jouw merk een ziel en creëren emotionele verbinding met je publiek.

Conversieverhalen: Bewijzen de waarde van jouw merk en winnen het vertrouwen van je publiek.

Als je oorsprongs- en conversieverhalen op meesterlijke wijze verweeft in jouw merkstrategie, stel je jezelf niet alleen op als een ander bedrijf op de markt. In plaats daarvan bereid je de weg voor om een geliefd merk te worden dat opvalt en superkrachtig is 😍!

Elk merk heeft een uniek verhaal

De markt van vandaag draait niet langer alleen om het verkopen van een product of dienst. Het gaat erom een merk te creëren dat resoneert, specifieke waarden belichaamt, iets betekenisvols vertegenwoordigt en zijn publiek boeit door middel van boeiende verhalen.

Onthoud dat jouw merk meer is dan alleen een logo, een slogan of een product – het is een verhaal, een ervaring en een belofte. Nu je het verschil begrijpt tussen een oorsprongsverhaal en een conversieverhaal, kun je deze verhalende tools optimaal benutten om jouw merk naar nieuwe hoogten te tillen. 

Hier is dan ook gelijk mijn belangrijkste boodschap: omarm de verhalen van jouw merk. Ook jou verhaal is het waard om verteld te worden. Mocht je daar hulp bij willen, dan sta ik altijd voor je klaar! 

Meer lezen: