De techniek achter mijn podcasts

Podcasten lijkt wel het nieuwe bloggen. Sinds een aantal jaar is de podcast in opmars, en op dit moment lijkt het (afhankelijk van in welke bubbel je zit) waarschijnlijk alsof iedereen een podcast heeft. Maar laat dat je niet tegenhouden, podcasten is een krachtige tool voor jouw online marketing, zelfs als er al meerdere podcasters in jouw niche zitten. Podcasten zorgt er namelijk voor dat klanten met jou kunnen connecten. Als je mijn masterclass hebt gevolgd, dan weet je dit al, maar nadat een potentiële klant je heeft ontdekt, willen ze je beter leren kennen. Om te kijken of jij ze begrijpt, of ze jou genoeg vertrouwen om hun probleem op te lossen en of ze gewoon een klik met je voelen.

Een podcast is hier perfect voor. Natuurlijk zijn stories op Instagram geweldig voor deze verbinding, maar deze blijven maar 24 uur online staan. Daarnaast is het minder makkelijk aan te zetten voor de kijker terwijl ze wat anders aan het doen zijn en voor jou als maker kan het ook soms lastig zijn om altijd maar “in beeld” te moeten zijn. Hiermee heb je dus gelijk alle voordelen van podcasten te pakken 😉

Daarnaast opent podcasten ook weer een deur naar een nieuw platform en daarmee alle kansen die daarbij komen. Je kunt met meerdere ondernemers samenwerken en wanneer je podcast goed loopt kun je er ook inkomsten uithalen. Maar voordat je dit alles gaat doen, moet je een podcast starten. En dat vinden veel ondernemers nog intimiderend. Gelukkig is dat nergens voor nodig!

In theorie zou je een podcast kunnen opnemen op je telefoon en zo direct uploaden op je eigen website. Voilà, een podcast is gemaakt! Maar wanneer je op bijvoorbeeld Spotify en Apple Podcasts wil staan komt er al wat meer bij kijken, en wellicht wil je ook je podcast nog wat bewerken.

Maar hoe dan?

Vandaag deel ik met jullie wat ik allemaal gebruik om mijn Koffiedate Podcast (marketing) en de Daniëlle Rebecca podcast (persoonlijke ontwikkeling) te maken.

Microfoon + pop-filter

Nu kun je je telefoon gebruiken om jouw podcast op te nemen, maar zelf vind ik het fijn om een microfoon te gebruiken. Zo wordt de kwaliteit van de podcast beter, dit zorgt onbewust ervoor dat mensen de inhoud van je podcast al als beter beoordelen. Ik gebruik zelf de Blue Yeti-microfoon, die van mij is al een aantal jaar oud (hij stamt nog uit mijn YouTube-tijd) en ik weet dat er tegenwoordig goedkopere en betere alternatieven zijn, maar aangezien deze nog altijd werkt heb ik ‘m nog niet aangepast.

Audacity

Ik neem mijn podcasts op in Audacity. Dit is gratis software voor het opnemen en bewerken van audio. Ik begin mijn podcast altijd met 30 seconden stilte. Binnen Audacity kan ik dan het ruisprofiel verkrijgen waardoor de achtergrondruis van bijvoorbeeld een koelast, ventilator of andere zachte achtergrondruis weggefilterd kan worden.

De overige edits doe ik in een ander programma, maar kunnen ook in Audacity gedaan worden! Op Youtube staan verschillende tutorials voor dit programma.

Premiere Pro

Na het opnemen en de ruisonderdrukking exporteer ik de audio en open ik Premiere Pro. Omdat ik zelf een achtergrond heb in video-editing vind ik het makkelijk om in dit programma snel mijn podcast te bewerken. Ik gebruik dan eerst de multiband compressor op de audio en zet die op “broadcasting.” Ik pas eventueel waar nodig nog de pieken in het volume aan in de audio en dan begin ik met het knippen in de podcast. Wanneer die helemaal klaar is zet ik de intro ertussen en exporteer ik de podcast. Eventuele losse sound bites exporteer ik hierna om te gebruiken op Instagram of Tiktok.

Canva

Als je op Spotify en Apple Podcasts wil staan, is het ook goed om cover art te hebben. Dat is de kleine afbeelding die je vaak bij een podcast ziet staan. Ik gebruik hiervoor Canva. Ze hebben templates die je kunt aanpassen naar je eigen smaak of je kunt gewoon from scratch beginnen.

Libsyn

Als allerlaatste moet jij je podcast ergens uploaden. Je kunt dit zelf doen op je eigen website of een host gebruiken die er gelijk voor zorgt dat je RSS-feed wordt ingelezen in Spotify en Apple Podcasts. Ik gebruik hier zelf Libsyn voor. Deze ondersteunen ook video podcasts en je kunt zelfs direct je podcast in hun software opnemen. Van deze laatste twee opties maak ik zelf geen gebruik, maar dat kan nog iets zijn om te proberen als je nog een hele nieuwe workflow moet opzetten voor je podcasts.

En dat is alles! Laat het technische gedeelte van een podcast je dus niet te veel beïnvloeden, je kan vrij simpel starten en dan uitbreiden wanneer je dat nodig vindt!

Ben jij al begonnen met podcasten? Wat vind jij het lastigste aan een podcast hebben?