Instagram, het blijft ook in 2020 dé app waar ondernemers veel tijd besteden. En als ze er niet opzitten, WILLEN ondernemers graag op Instagram maar weten ze soms niet goed hoe ze dit moeten aanpakken. Online zijn er veel tips en tricks voor Instagram te vinden, helaas zijn heel veel van deze ook al verouderd (of werkte ze sowieso al niet). Wat de “perfecte strategie” is, is voor iedere ondernemer anders. Maar deze 3 Instagram strategieën moet je echt lekker in 2019 laten en níet meenemen naar 2020.
Engagement Pods
Als je pods alleen maar kent als dat waar soms (vaat)wasmiddel in komt, top – houden zo! Maar het is ook een veelgebruikte strategie om het algoritme van Instagram een beetje in de maling te nemen. Een groep ondernemers zit samen in een chat, posten daar al hun nieuwe posts in mét linkje en iedereen die in deze groep zit is vervolgens verplicht om deze posts te liken. Soms is het ook nog verplicht om een reactie achter te laten of een combinatie van deze twee acties. Wanneer je hier niet aan voldoet word je, zonder pardon, uit de groep gegooid.
Ze doen dit omdat Instagram posts al tijden niet meer chronologisch op de tijdlijn laat zien. In plaats daarvan is er een algoritme dat beslist welke posts interessant zijn. Hoe interessanter het algoritme een post vindt, hoe hoger het op de tijdlijn wordt gepusht van mensen die misschien ook wel interesse hebben in deze post. Instagram bepaalt of posts interessant zijn op basis van een aantal factoren. Een belangrijke factor is hoeveel mensen in de eerste paar uur dat je post live staat interactie hebben met je post. Instagram laat een nieuwe post namelijk maar aan 2 tot 5% van je volgers zien en beslist na hun reactie in hoeverre je post door de andere tijdlijnen wordt verspreid.
Waarom je dit niet moet doen?
Twee jaar geleden was dit een strategie die opkwam om het algoritme “te verslaan”. Toen dachten veel mensen dat veel volgers en veel likes het allerbelangrijkste was op Instagram. Dit gaat compleet in tegen wat er eigenlijk écht belangrijk is: jouw binding met je doelgroep. Daarnaast zorgt het er ook voor dat je data vertroebeld, maar daarover later meer. Eerst terug naar je doelgroep. In 2020 ga je zien dat mensen steeds meer klaar zijn met de welbekende marketingtruckjes. Ze zijn op zoek naar authenticiteit en echte verbinding met de bedrijven waar ze van kopen. Wanneer jij vooral bezig bent met de likes en het algoritme, mis je eigenlijk het hele punt van social media: SOCIAAL ZIJN! Het is de kans om te verbinden met je doelgroep, om ze de content te laten zien waar zij behoefte aan hebben. Heel veel volgers en likes zijn leuk, maar als geen van deze mensen in jouw doelgroep zitten, heb je er eigenlijk helemaal niets aan. Liever 500 volgers die echte fans zijn en geïnteresseerd zijn in jouw boodschap, dan 10.000 die je alleen maar volgen “omdat de rest dat ook doet”.
Dan terug naar de vertroebelde data. In marketing is meten weten wat je volgende stap is. Als jij weet welke content het goed doet bij je doelgroep, weet je ook waar jij je tijd en energie in moet steken. Wanneer deze data vertroebeld raakt doordat je in engagement pods zit heb je misschien wel engagement op je posts, maar is het volkomen onduidelijk welke posts aanslaan bij je daadwerkelijke doelgroep.
Dan is er ook nog de factor tijd. Het is een van de weinige dingen die je niet kunt kopen. Tijd is daarom je meest waardevolle bezit als het om jouw business gaat. Tijd die je in de engagement pods stopt, kun je niet stoppen in dat wat echt belangrijk is (lees: jouw klanten en jouw bedrijf)!
En eerlijk is eerlijk, wanneer je dagelijks bezig bent met het reageren op posts van +/- 30 andere ondernemers blijft er minder tijd over om te focussen op jouw eigen bedrijf en jouw klanten. Ook “leer” je het algoritme eigenlijk de verkeerde dingen. Mensen in jouw engagement pod zijn vaak niet jouw ideale klant. Maar het algoritme denkt wel dat deze mensen jouw posts het meest interessant vinden. Dus als het beslist aan wie het je posts nog meer moet laten zien, dan zijn dat wellicht niet jouw ideale klanten, maar nog meer mensen die lijken op de mensen uit je pod. En dat is nu precies niet waar je naar op zoek bent.
Wat je dan wel moet doen?
- Zoek naar manieren om de verbinding op te zoeken met jouw doelgroep. Denk hierbij aan de engagementstickers die je binnen stories kunt inzetten, het beantwoorden van vragen doormiddel van je posts etc.
- Engage met de content van jouw ideale klant. Ga op zoek naar jouw klanten op Instagram en laat authentieke reacties en likes achter. Probeer hier niet te verkopen, maar daadwerkelijk ook weer de verbinding op te zoeken. Ga dus niet gewoon maar liken en reageren, maar like en reageer op content waar je ook echt wat bij voelt.
- Ga samenwerkingen aan met mensen op Instagram die een soortgelijke doelgroep hebben en voeg samen waarde toe.
Het volgen en dan weer ontvolgen spelletje
Oké dat ik dit nog in 2020 schrijf is eigenlijk een beetje jammer, maar ik zie het toch nog altijd gebeuren. Mensen die andere accounts gaan volgen in de hoop dat ze jou terug volgen. Dit werkte misschien in 2016, maar het is echt een tactiek waar we in 2020 afscheid van moeten nemen. Mensen kennen dit spelletje dus het heeft vooral een negatieve impact op jouw imago. Daarna is het ook weer heel tijdrovend. En tijd is, zoals ik eerder in dit blog al besprak, jouw meest waardevolle resource.
Daarnaast is het weer een tactiek die zich focust op de kwantiteit. Je wil vooral VEEL volgers, het maakt je niet uit wie deze volgers zijn. Terwijl jij je zou moeten focussen op de kwaliteit van je volgers. Wie is jouw ideale klant? Dit zijn de mensen die jou zouden moeten volgen op basis van de waarde die jij toevoegt, niet omdat jij hun toevallig ook volgt.
Wat je dan wel kunt doen?
- Doe onderzoek naar waar jouw doelgroep naar zoekt op Instagram. Welke instagrammers volgen zij? Welke hashtags wordt er bij deze content gebruikt? Hashtags zijn dé manier om door nieuwe mensen gevonden te worden. Doe hier dus onderzoek naar, test verschillende hashtags en gebruik de juiste combinaties bij jouw posts.
Stop met klagen over engagement als je zelf ook niets doet!
Een van de meest gehoorde klachten over Instagram is “ik krijg helemaal geen engagement op mijn posts” of “mijn engagement gaat echt onwijs omlaag”. Maar hoeveel engage jij eigenlijk met posts? Hoeveel van jouw volgers zien jou af en toe tussen de reacties en likes staan? Ook hier komt het eigenlijk allemaal weer neer op het stukje verbinding. Potentiële klanten die geïnteresseerd zijn in jou (en dat hebben ze laten zien door je te volgen!) zijn op zoek naar die verbinding met jou. Reageer dus eens op hun posts, reageer op posts van mensen die dezelfde doelgroep hebben en doe mee met discussies. Geef mensen de kans om met jou te verbinden door bijvoorbeeld de engagementstickers in stories en reageer vervolgens ook op mensen die je deze engagement geven. Op een DM reageren is misschien logisch, maar een DM sturen op basis van een stem op je pol? Heb je dat weleens gedaan?
Nu moet je mensen natuurlijk niet kapot spammen, maar bewust die verbinding opzoeken is zo belangrijk. Mensen doen liever zaken met iemand die ze kennen dan een vreemde. Zorg dus dat jouw ideale klant je leert kennen! Of je dat nu in hun eigen DM doet, in hun comments of doordat ze je bij de comments van anderen zien – laat je zien en zoek de verbinding op!
Ik weet dat veel mensen op zoek zijn naar de magische formule om hun bedrijf snel booming te krijgen. En snel groeien op Instagram is een vraag die bij veel ondernemers leeft. Alle bovenstaande tactieken beloven gouden bergen, maar ervaring leert dat deze zogenoemde magische formule niet bestaat. Ieder bedrijf heeft een eigen succesformule en díe vinden… dat is nu wat er zo superleuk is aan marketing!